Εκτιμήσεις/Συμπεράσματα του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για την μέχρι τώρα πιλοτική λειτουργία του 02-11-2017 Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» η ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με την τοπική κοινωνία, φορείς και οργανισμούς του νησιού μας, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Τηλιακού Σ., του Περιφερειακού Συμβούλου κ.Μπούκη Μ., του Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Φρατζή Ν., του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαγούλια Π., του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Σταύλα Κ., του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου κ. Καραθάνο Ε., του Αντιπροέδρου της ΑΝΕΚ κ. Τρικοίλη Γ., του κ.Μουσελή Μ. και στελεχών του ΚΕΘΕΑ από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Αθήνα.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο και οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα από την πιλοτική του λειτουργία στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, το Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Κάλυμνο με στόχο την παροχή υπηρεσιών:

• Πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις • Συμβουλευτική και θεραπεία για άτομα με πρόβλημα χρήσης ουσιών • Συμβουλευτική και υποστήριξη στο άμεσο περιβάλλον (οικογένεια) όσων αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης Υπηρεσίες επανένταξης σε άτομα που ολοκληρώνουν τη θεραπευτική διαδικασία. Δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσα από ενημερωτικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Με βάση την μέχρι σήμερα προσέλευση των άμεσα (40 ξεχωριστά άτομα) και των έμμεσα/μέλη οικογένειας (46 ξεχωριστά άτομα) εξυπηρετούμενων, συνοπτικά προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

• Πολύ μικρή ηλικία έναρξης χρήσης (9 – 15 έτη) παράνομων ουσιών • Σημαντικό ποσοστό (55%) πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους χρήστες • Μεγάλο ποσοστό ανεργίας (82%) και το 52,2% από τους απασχολούμενους είναι ανειδίκευτοι • Έλλειψη ενημέρωσης τόσο των χρηστών όσο και των οικογενειών τους για θέματα υγείας σχετιζόμενα με τη χρήση (Ηπατίτιδα B-C, ΗΙV) • Συννοσηρότητα – συνύπαρξη χρήσης στο οικογενειακό περιβάλλον Μεγάλο ποσοστό (85%) εμπλοκής με το νόμο

Από τα παραπάνω προκύπτει:

• Η ανάγκη μόνιμης και σταθερής παρουσίας υπηρεσιών συμβουλευτικής και θεραπείας νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων στο νησί. • Αναγκαιότητα προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε μικρές ηλικιακές ομάδες • Μεγαλύτερη δικτύωση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για καλύτερη κινητοποίηση και αποτελεσματικότερη θεραπευτική παρέμβαση • Δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων Συστηματικότερος υγειονομικός έλεγχος των χρηστών

Στόχος του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου είναι στο άμεσο διάστημα να ξεκινήσει δράσεις που θα αφορούν την πρόληψη και ήδη στις 3-5 Νοεμβρίου 2017 έχει οργανωθεί ένα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ και του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου – ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.

Το σύνθημα του ΚΕΘΕΑ για την φετινή χρονιά είναι το «Χωρίς Εσένα Αποκλείεται» και αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί μαχόμαστε για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για καθαρές σχέσεις και στην περίπτωση μας για ένα νησί, μια κοινότητα που όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αλλάξει την κουλτούρα σχετικά με τις εξαρτήσεις, ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Διαβάστηκε 74 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

HomeΚΑΛΥΜΝΟΣΕκτιμήσεις/Συμπεράσματα του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για την μέχρι τώρα πιλοτική λειτουργία του 02-11-2017 Top of Page