Εξοικονόμηση Ενέργειας, χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία - Τί ειπώθηκε Τι ειπώθηκε την δεύτερη ημέρα των εργασιών στην διημερίδα του ΤΕΕ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας 12-07-2017 Κύριο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι διατιθέμενοι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, οι όροι και προϋποθέσεις χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας, ιδίως της ενεργειακής αποδοτικότητας και αξιοποίησης των ΑΠΕ αναδείχθηκαν από εισηγητές, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στις εργασίες της δεύτερης ημέρας, της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Επίσης παρουσιάστηκαν οι νέοι κανόνες εφαρμογής και τα κριτήρια, που θα ισχύσουν για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», για το οποίο ανακοινώθηκε αρμοδίως ότι έγινε ήδη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και η εφαρμογή του αρχίζει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Ο Τάσος Ηλίας γενικός γραμματέας του ΤΕΕ, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ τόνισε ότι «αποτελεί σταθερή θέση του ΤΕΕ ότι σημαντική παράμετρος για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα μπορεί να αποτελέσει η ανάδειξη δράσεων, με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ, να προχωρήσει στη σύνταξη της νέας Τεχνικής Οδηγίας (ΤΟΤΕΕ), για τον σχεδιασμό και των έλεγχο εγκαταστάσεων για τον οδοφωτισμό, η οποία παρουσιάστηκε από ειδικούς εισηγητές στην διημερίδα, σημειώνοντας ότι «με τη νέα ΤΟΤΕ για τον οδοφωτισμό θέτουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να διευκολύνουμε τους μελετητές, τους προμηθευτές και τους εργολάβους για την υιοθέτηση παρόμοιων δράσεων». Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ τόνισε επίσης τη σημασία της κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των εργατοτεχνιτών του κατασκευαστικού κλάδου, σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, με βάση των Εθνικό Χάρτη Προσόντων. Θέμα που παρουσιάστηκε στις εργασίες της διημερίδας του ΤΕΕ από τον Χάρη Δούκα, επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, β αντιπρόεδρο του προεδρείου της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.

Δίνοντας το στίγμα των παρεμβάσεων του ΤΕΕ στον ενεργειακό τομέα ο Τάσος Ηλίας σημείωσε ότι: «Το ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας τόσο σε κτίρια του δημοσίου όσο και ιδιωτικού τομέα. Σαν ΤΕΕ έχουμε προτείνει στην ελληνική πολιτεία διάφορα εργαλεία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την οποία βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά στην χώρα αλλά παράλληλα την ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού. Ο έλληνας μηχανικός μέσα από στοχευμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, με δράσεις, που θα έχουν και ένα κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα ενισχύσουμε την ενεργειακή κατάσταση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αλλά παράλληλα ενισχύοντας ελληνικές επιχειρήσεις και μηχανικούς, οι όποιοι δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «γίνεται βίωμα στην ελληνική κοινωνία, ότι στην κατασκευή ενός κτιρίου θα πρέπει να δίνεται σημαντική βαρύτητα όχι μόνον στο κόστος κατασκευής αλλά και στο κόστος ενεργειακής λειτουργίας του». Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΤΕΕ ως εθνικός συντονιστής του συμφώνου των δημάρχων συμμετέχει σε δράσεις με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνεργασία και τη χρήση ΑΠΕ, σε συνεργασία με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές της χώρας.

Παράλληλα η γενική διευθύντρια του ΤΕΕ Δήμητρα Κανέλλου μιλώντας για τη σημασία της διημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ για την ενέργεια σημείωσε ότι: «το ΤΕΕ ολοκλήρωσε μία επιστημονική δουλειά στο κομμάτι της ενέργειας, συντάσσοντας κανονισμούς και τεχνικές οδηγίες σε θέματα εξοικονόμησης και πιστεύουμε ότι με αυτή τη δουλειά θα προχωρήσουμε σε δράσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να επιλυθούν πολλά κοινωνικά προβλήματα και στην οικονομία και στον τεχνικό κόσμο».
Διαβάστηκε 135 φορές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

HomeΕΘΝΙΚΑ - ΔΙΕΘΝΗΕξοικονόμηση Ενέργειας, χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία - Τί ειπώθηκε Τι ειπώθηκε την δεύτερη ημέρα των εργασιών στην διημερίδα του ΤΕΕ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας 12-07-2017 Top of Page